Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η καλή μέρα απο το πρωι φαίνεται!!!



Από την εμπειρία μου με τα δικά μου γατιά αλλά και με όσα πέρασαν φιλοξενούμενα από το σπίτι ένα έχω συμπεράνει. Οι γάτες δεν διαπραγματεύονται το πρωινό τους. Όχι ,όχι,όχι….

Και εννοείτε ότι το απαιτούν όταν το θέλουν αυτές και όχι όταν είναι η ώρα να φάει και η υπόλοιπη οικογένεια. Το εσωτερικό ρολόι της γάτας ρυθμίζεται με τη μέρα οπότε το καλοκαίρι που ξημερώνει νωρίτερα, νωρίτερα απαιτείται και το σερβίρισμα.
Αν έχει κανείς πολύ υπομονή και επιμονή μπορεί να πετύχει να περνάει το δικό του και το γατάκι του να τρώει όποτε θέλει εκείνος αλλά ακόμα και αυτός ο συμβιβασμός έχει τα μειονεκτήματα του.
Εμείς για παράδειγμα μετά από πολύ κόπο και χαμένο ύπνο καταφέραμε να τρώμε στις 8. Και 8 θα φάμε. Ο στρατός παίρνει θέση από τις 7:59 και μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι αρχίζει να απαιτεί το φαί του. Θα μου πεις βάλε παραπάνω το βράδυ για να ξενοιάσεις. Αμ δε…. Οι γάτες και οι ευγενείς Βρετανοί είναι πλάσματα της συνήθειας. Και γεμάτο να είναι το ρημαδοπιατάκι 8 η ώρα θα σηκωθείς κιουρία μου και θα βάλεις φαγητό ΤΕΛΟΣ. 7 μέρες την εβδομάδα σταθερά. Θα μου πεις είναι δυνατόν…… εεεε είναι. Γενικά το φόρτε μου δεν είναι η εκπαίδευση. Αλλά οι γάτες δεν είναι και ζώα που σου κλείνουν συμφωνίες. Αν αλλάξουν τα συμφέροντα τους σε γράφουν έναν παρά και κάνουν τα δικά τους. Αυτή είναι όμως και η γοητεία τους ,αυτό που σε ιντριγκάρει και κάνει ενδιαφέρουσα και παραγωγική τη συμβίωση. Ενίοτε και δύσκολη επίσης όμως. Είναι σαν να ζεις με συγκάτοικο ή με το αφεντικό σου, ή και με τα δυο. Εν πάση περιπτώσει.

Εμείς δεν είμαστε ακριβώς το τυπικό γατονοικοκυριό είμαστε πολλοί και οι όροι της διαπραγμάτευσης αλλάζουν κάθε φορά αλλά ένα είναι το σίγουρο….στο φαγητό δεν έχει εκπτώσεις!!!!

Όταν λοιπόν έρχεται εκείνη η ώρα και ,αν όπως στην δική μας περίπτωση έχουν το ελεύθερο να περιφέρονται κατά βούληση στην κρεβατοκάμαρα , αυτά που μπορούν να συμβούν με βάση την δική μου εμπειρία κατηγοριοποιούνται με παραλλαγές σε 4 κατηγορίες:

Η πιεστική γάτα: Ανεβαίνει στο κρεβάτι και σε μυρίζει στο πρόσωπο. Μετά σου κάνει νιααααα. Αν δει ότι δεν αντιδράς αρχίζει να σε γλύφει. Αν πάλι δεν αντιδράσεις σε αγγίζει με το πατούσι στο πρόσωπο. Σε κάποια φάση βαριέται και κάθεται να γλειφτεί δίπλα σου. Αφού δεν βλέπει σημάδια ζωής αν και από ώρα σε έχει ξυπνήσει και το νιώθει αρχίζει τις μπούφλες μετά νιαουρίσματος. Το τελευταίο χαρτί της αν δεν έχεις σηκωθεί μέχρι τώρα είναι να ξαπλώσει πάνω στο κεφάλι σου κατά προτίμηση κλείνοντας τους αεραγωγούς. Σηκώνεσαι…….

Η διακριτικά ενοχλητική γάτα: Έρχεται νωχελικά και ξαπλώνει πάνω σου σε κάποιο ανώδυνο σημείο …ας πούμε πόδια. Σιγά ,σιγά ανεβαίνει προς τα πάνω. Αλλάζεις θέση για να την σηκώσεις και περιμένει να βολευτείς. Μόλις σταματήσεις να κουνιέσαι ξανασκαρφαλώνει πάνω σου λίγο πιο ψηλά. Ξαπλώνεις μπρούμυτα;; Βολεύεται στην πλάτη σου. Ξαπλώνεις ανάσκελα ;Βολεύετε στο στήθος σου. Ξαπλώνεις στο πλάι ,σκαρφαλώνει στον ώμο σου και ανασαίνει μέσα στο αυτί σου. Δεν σε πειράζει, δεν κλαίει , δεν κουνιέται. Τελευταίο χαρτί αν δεν έχεις σηκωθεί μέχρι τώρα… Αφού έχει έρθει πια σχεδόν στο κεφάλι σου, αρχίζει να γουργουρίζει όσο πιο δυνατά μπορεί.!!! Το παίζει δίπορτο, τάχα της έλειψες όλο το βράδυ και αυτή τη συγκεκριμένη ώρα όλως τυχαίως ήρθε για αγάπες. Όσο είσαι άπειρος το σύστημα δουλεύει ….Τις πρώτες 5 φορές παραμυθιάζεσαι.Then you see a pattern…… Τελικό αποτέλεσμα;;;; Σηκώνεσαι.

Η κυνηγιάρα γάτα: Ακριβώς την ώρα που θέλει να σε ξυπνήσει πηδάει σα βόμβα στο κρεβάτι . Ξυπνάς και κουνιέσαι λογικά. Κάθε σου κίνηση κάτω από τα σκεπάσματα ενώ ξέρει καλά ότι είναι τα πόδια σου την αντιμετωπίζει σαν ένα σατανικό ποντίκι που πρέπει να πιάσει. Και πηδάει πάνω τους , προσπαθεί να δαγκώσει να καμακώσει και να εξοντώσει το «άγνωστο αντικείμενο». Αν δεν μασήσεις και μείνεις ακίνητος έχει τη λύση…..Βρίσκει ένα από τα παιχνίδια της και παίζει «σκοτώνω το ποντίκι» πάνω σου, μέχρι να αγανακτήσεις!!!!!@#$$#%$#@$# Τελευταίο χαρτί αν ακόμα και έτσι δεν μασήσεις;;; Μια γάτα ξέρει πάντα τον τρόπο να συρθεί κάτω από τα σκεπάσματα και να σου χώσει μια δαγκωνιά τόση όση να…σηκωθείς. Σηκώνεσαι.

Η μάγισσα γάτα: Δεν κάνει τίποτα…..Παίρνει θέση απέναντι από τα μάτια σου και σε κοιτάει χωρίς να πάρει το βλέμμα της ούτε ένα δευτερόλεπτο. Σου στέλνει όνειρα κατά προτίμηση εφιάλτες και από διαίσθηση ξυπνάς και την βλέπεις να σε κοιτάζει με έντονο βλοσυρό βλέμμα του στυλ «μήπως κάτι ξεχνάς;;» Δεν σε πειράζει δεν κουνιέται ,μονό σε καρφώνει με τα μάτια. Προσπαθείς να την ξεχάσεις και να ξανακοιμηθείς. Ανοίγεις τα μάτια να τσεκάρεις και είναι εκεί. Μετά από πέντε λεπτά είναι ακόμα εκεί. Και αφού έχει καταφέρει να σε αγχώσει και άρχισαν να σε κατακλύζουν όλες οι πρωινές σκέψεις του τύπου :ΔΕΗ πλήρωσα; το ραντεβού το επιβεβαίωσα ;δώρο πήρα για τη μικρή; καφέ έχουμε; το πουκάμισό μου το σιδέρωσα; στην τράπεζα θα προλάβω να πάω; και είναι αδύνατο πια να κοιμηθείς…..Σηκώνεσαι.

Αν φυσικά δεν τους επιτρέπεις να μπουν στην κρεβατοκάμαρα αποφεύγεις όλα αυτά. Το πολύ πολύ να ακούγονται νυχάκια που ξύνουν την πόρτα ή και τίποτα άλλο. Πάντως μια γάτα θα βρει τρόπο να σε ξυπνήσει για πρωινό……

1 σχόλιο: